Wisenten (Europese Bizon) in Nederland

Wist jij dat?? Dat er in Nederland natuurgebieden zijn waar Wisenten uitgezet zijn en waar ze dus kunnen leven alsof ze in het wild leven?? Ik zeg alsof omdat de zeer royale gebieden in Nederland uiteraard wel omheind zijn, ze kunnen dus niet volledig gaan en staan waar ze willen, maar het gebied is groot genoeg zodat de wisenten kunnen floreren. Inmiddels zijn er al vijf gebieden waar deze machtige dieren wonen.

De wisent ofwel Europese bizon is een flink grote grazer te noemen. Met zijn gebochelde rug en horens is het een spectaculaire verschijning. Een vriendelijke reus welteverstaan, tenminste als je hem zijn gang laat gaan en niet ongevraagd benaderd of tussen een mama en kind in gaat staan. Maar goed dat geldt voor alle levende wezens toch??





De grazers staan onder andere in Nationaal park Zuid Kennemerland. Je kunt de wisenten zien door naar het uitkijkpunt te gaan of het wisentenpad te bewandelen. Dit wisentenpad is slechts te bewandelen tussen 1 september en 1 maart, daarna gaat het dicht. Het is een groot gebied dus er is geen garantie dat ze toevallig in de buurt van het pad lopen. Maar een spannende poging doen kan dus!

Ik koos voor iets meer zekerheid en ging mee met de boswachter van dit gebied in zijn auto. Je gaat dan dus het gebied in waar je normaal gesproken niet mag komen. De boswachter doet zijn best om de kudde te vinden en als je die dan vind dan ga je gezamenlijk de auto uit om ze te fotograferen. Omdat ik als fotograaf meeging werd er gekozen voor een vroege ochtendrit voor het mooiste licht. Alleen had ik de pech dat het volledig bewolkt was en de lucht alleen maar grijs was, zonder enig contrast. Maar goed.... dat neemt niet weg dat het zeer indrukwekkend was! Want wauw... wat een beesten zeg. Best heel gaaf om vanaf een afstand van zo'n 50 meter de wisenten te bekijken en te mogen fotograferen. Een flinke zoomlens is dus wel een vereiste hiervoor, tenzij je ze graag in de omgeving fotografeert, wat ook erg mooi is. Het park zelf is tenslotte ook prachtig.
We klommen heuvels over om zo om de kudde heen te lopen en ze vanuit een andere hoek te kunnen fotograferen, dit waren soms flinke klimmen hoor! Ik had het geluk dat er een flink groepje bij elkaar stond, alleen de twee stieren ontbraken in de groep. De boswachter vertelde uitgebreid over het gedrag van de wisenten en het mooie project waaraan ze werken.
Ruud Maaskant (de boswachter) fotografeert zelf ook en weet dus heel goed welke hoeken en welk licht interessant kan zijn wat enorm prettig werkt. In het bezoekerscentrum van dit nationaal park hangt een fototentoonstelling van hem met zeer indrukwekkende foto's van het gebied.
Hij bewaakt tijdens de wandeling heel goed de minimale afstand en het gedrag van de fotografen, het welzijn van de wisenten staat altijd bovenaan zoals het hoort.


Zou jij het ook leuk vinden om een keer mee te gaan op safari, dan is het mogelijk om met elkaar een tour te boeken bij Ruud op een zelf gekozen tijd datum (dit kan alleen op vrijdag) en fotomoment. We kunnen dan kiezen uit bijvoorbeeld de zonsopkomst of de zonsondergang. Mocht je hier meer informatie over willen dan kun je mij altijd even benaderen via e-mail. Je gaat dan dus mee met mij en Ruud (twee fotografen) en in totaal 4 overige deelnemers.

Je waant je in Nationaal Park Zuid Kennemerland op safari in een zuiderlijk land, maar niets is minder waar. In Nederland is zo veel moois te zien! Ga ook op ontdekkingsland in ons mooie Nederland!!

Meer informatie over mijn foto workshops en excursies vind je op mijn website. Deze excursie staat daar niet bij, omdat deze alleen op speciale afspraak in te plannen is.
http://www.in2pictures.nl





Wanneer je vanaf grote afstand door de struiken heen fotografeert krijg je van nature een wazig vignet om je onderwerp heen, wat een intiem sfeertje geeft.





Reacties

Populaire posts